top of page

”Vi lär oss mer och mer för varje projekt”

I Kungsbacka pågår en varsam renovering av 60-talslägenheter där återbruk och hållbarhet står i fokus. Genom att bevara och återanvända material vill Aranäs Fastigheter inte bara förlänga livslängden på sina byggnader, utan även minska klimatpåverkan. I samarbete med hyresgäster och entreprenörer hoppas de bidra till en förändring i branschen – ett projekt i taget.



I en lägenhet på Tingberget i Kungsbacka träffar vi Thomas Andersson, projektledare och Patric Lannetun, ombyggnadssamordnare på Aranäs Fastigheter. Lägenheten har iordningställts som visningslägenhet för ombyggnationen som pågår, men används även som kontor för Aranäs personal i området.  


- Det är viktigt att vara nära projektet, så att vi snabbt kan ta beslut och ha diskussioner med företagen som är här och renoverar – men också för att vara närmare hyresgästerna som har frågor, säger Thomas.  


60-talslägenheter som får nytt liv 

De gula 60-tals längorna med hyreslägenheter är nu mitt uppe i ett ROT-arbete, med såväl exteriör som interiör renovering av samtliga lägenheter i de berörda huskropparna. Då lägenheterna är belagda med bevarandekrav behövde man hitta smarta lösningar för hur ROT-arbetet skulle genomföras. 


- Vi får ju också med oss uppifrån att vi ska tänka återbruk i projekten och vi själva tycker också att det är viktigt att bevara det som går att använda, säger Patric.  


På Tingberget har man fräst ut bruket mellan tegelstenarna och manuellt plockat ut de tegelstenar som spruckit, medan hela fasadpartier sparats och tvättats. Den varsamma fasadrenoveringen innebär också en ockulärbesiktning av samtliga lägenheter med balkonger och allmänna utrymmen för att identifiera vad som kan sparas och vad som behöver bytas ut, för att möjliggöra så hög grad av återbruk som möjligt.  En huskropp har färdigställts och skillnaden mellan de hus som inte genomgått renovering och det färdigställda är markant. 



Internt återbruk i fokus 

Idag läggs stort fokus på att det material som finns återbrukas internt, mellan projekt och mellan lägenheter inom samma projekt. Förr var fokus nya produkter vid renovering men idag upplever Patric att de flesta hyresgäster är positivt inställda till återbruk och att arbeta mer klimatsmart. Att attityderna i samhället förändras är något som de båda ser, och att det idag är en helt annan inställning än för bara några år sedan – så länge produkterna är hela och rena.  


- När vi byter en spis får hyresgästen oftast en återbrukad spis och det är nästan bara positivt mottagande, det har förändrats mycket på kort tid, säger Patric. 


Svårt att hitta köpare av materialet 

Även om mycket material från Aranäs projekt fördelas internt finns det också mycket både byggmaterial och inventarier som inte går vidare. Att sälja materialet via plattformar har varit en utmaning då det är svårt att hitta köpare i tid och veta vilka andra företag som har projekt där de behöver produkterna samtidigt som Aranäs kan avvara dem. En stor andel material har därför skänkts till privatpersoner eller blivit stående.  


- Så vill vi ju inte ha det! Vi behöver ett system där det är ännu lättare att hitta varandra i tid och se vilka andra projekt som är på gång i vår närhet, säger Thomas. Då kan vi också planera bättre för vad som ska sparas och hur länge.  



Att man inte skapar förändring ensam är Thomas och Patric överens om. Det är när vi arbetar tillsammans med andra som vi skapar de stora effekterna.  


- Vi är inga experter, skrattar Thomas, men vi lär oss mer och mer för varje projekt och kanske kan vi öka kunskapen både hos oss själva och lära andra när vi får möjlighet att träffas.  



Vill ni ha hjälp i ert arbete med återbruk och cirkularitet inom bygg- och fastighetsbranschen? Anmäl er till Bruka Halland!

 

 

 

Comentarios


bottom of page