top of page

Hur stor potential har återbruk inom byggsektorn, egentligen?

Det undersöker IVL Svenska Miljöinstitutet i en studie som undersöker frågan ur både klimatmässigt och ekonomiskt perspektiv. Nu börjar resultaten från studien utkristallisera sig, så vi ringde upp Johanna Andersson och Sandra Moberg på IVL för att höra mer.



Hej på er! Berätta om studien – vad har ni kommit fram till?

– Vi fick i uppdrag från Bruka Halland att undersöka potentialen för återbruk i Halland. Tidigare studier har generellt fokuserat på återbruk av material, men nytt för den här studien är att vi även har tittat på bevarande av befintliga byggnader som en faktor. Vi har inte alla siffror på plats ännu, men vi kan tydligt se att den stora besparingen ligger i att bevara byggnader som de är, säger Johanna Andersson, projektledare på IVL med ansvar för studien.

– Ja, man kan göra stora klimatbesparingar genom att bevara delar såsom stomme, bottenplatta och betongpelare, säger Sandra Moberg, expert inom cirkulärt byggande på IVL.

Hur har ni gått till väga?


– Vi har bland annat tittat på två befintliga skolor med byggnader från 50-, 60- och 80-talen och gjort en fallstudie utifrån tre fiktiva scenarier. I scenario 1 behåller man planlösningen och gör enbart en lättare renovering; scenario 2 behåller stommen men byter allt annat; scenario 3 behåller enbart bottenplattan och river resten, säger Johanna Andersson.


– Och så har vi beräknat den klimatmässiga påverkan för respektive scenario och jämfört det med påverkan från att anlägga en motsvarande byggnad helt nytt. Sedan har vi gjort en kartläggning över hur mycket det byggs, byggs om och planeras att byggas i Halland och det är där vi finner potentialen, något som presenteras i rapporten, säger Sandra Moberg.


Varför är det viktigt att göra en sådan här studie?


– Det handlar ju ytterst om klimatbesparing, att minska avfallsmängderna och ta vara på befintliga produkter och byggnader som en direkt vinst för miljön, säger Sandra Moberg.


– Men det handlar också om att utveckla nya metoder, nya sätt att räkna. Vi vet hur man räknar på återbruk av produkter, men för att kunna ta nästa steg behöver vi metoder för att beräkna konsekvenserna av att bygga nytt, jämfört med att bevara, säger Johanna Andersson.


I september släpps rapporten – vad hoppas ni att den ska leda till?


– Vi hoppas så klart att den ska visa konkreta detaljer och fungera som en verktygslåda för branschen att komma vidare, säger Sandra Moberg.


– Men framför allt att den ska öka den övergripande kunskapen hos beslutsfattarna, tydligt visa potentialen och ge dem bevisen som får dem att tänka till innan de river, säger Johanna Andersson.


Potentialstudien från IVL Svenska Miljöinstitutet släpps i oktober 2024

Comments


bottom of page